Avondeten

Eenvoudige Nasi Goreng

Ben je net als ik gek op de Indische keuken maar heb je niet altijd tijd en zin om uitgebreid te koken. Dan heb ik voor jou de oplossing een eenvoudig Indonesisch gerecht. Maar voor we aan de slag gaan heb ik nog enkele weetjes over het gerecht zodat we ook een beetje weten wat we gaan eten.

Wist je dat:

  • Nasi Goreng een eenpansgerecht uit Indonesië is.
  • Nasi Goreng eigenlijk een gerecht is van rijst met etensrestjes van de dag ervoor. Je kunt Nasi Goreng dan ook met diverse soorten vlees, vis, groenten en een scala aan kruiden bereiden.
  • Nasi Goreng eigenlijk een gerecht voor de armen was. Inmiddels is het achterhaald en staat het bij zowel arm als rijk in het lijstje met favoriete gerechten.
  • Nasi gekookte rijst betekend en Goreng gebakken. Dus van nu af aan bestel je bij de Chinees of Indonesisch restaurant geen nasi meer wanneer je eigenlijk gebakken rijst wilt hebben :-).  (lekker Nederlands)
  • Over Nederlanders gesproken, Belanda Nederland betekend in het Indonesisch.
  • Selamat Makan smakelijk eten betekend.

Nu we dit weten kunnen we aan de slag. Veel kookplezier.

 

Nasi Goreng We Are Healthy

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 4 personen rijst
  • 2 kipfilet
  • 3 eieren
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl djintan (gemalen komijnzaad)
  • 1 tl koenjit (kurkuma)
  • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 1/2 tl trassi (geen pasta)
  • 1 eetlepel Ketjap A manis
  • 1 Maggie blokje
  • 1 gebakkenuitjes

Voor de salade

  • 3 tomaten
  • 1/3 komkommer
  • 1 lente ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sap halve citroen
  • 1 tl djintan
  • 1 snuf zout en peper

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de omschrijving op de verpakking en laat deze vervolgens volledig afkoelen. Zelf kook ik de rijst meestal een dag van te voren.
  2. Zet een bakpan op het vuur en verwarm hierin in wat lijfolie. Snij ondertussen de kipfilet in kleine stukjes en bestrooi deze met wat peper om ze vervolgens te bakken. Bak de kipfilet mooi bruin en zet ze vervolgens apart.
  3. Doe de 3 eieren in een kom en klop deze op met een garde tot het een egale kleur krijgt. Verwarm de pan waarin je kip hebt gebakken en doe hier het geklopt ei in. Bak het ei al roerend tot je een mooi fijn gekluts ei hebt.
  4. Snipper de ui fijn en doe deze in een kom. Doe hier vervolgens de sambal oelek, djintan, koenjit, knoflook, gember en trassi bij en roer alles door elkaar.
  5. Verwarm in dezelfde pan als waarin je de kip hebt gebakken een eetlepel olijfolie. Wanneer de olie warm is, let op niet te heet anders verbranden de kruiden, voeg je het kruiden mengsel toe en fruit je het voor een minuut of 10 op een laag vuurtje.
  6. Snij ondertussen de prei in hele kleine ringen van 1 a 2 mm.
  7. Wanneer het kruiden mengsel mooi rul gebakken is zet je het vuur iets hoger en voeg je al roerend/ mengend schep voor schep de rijst toe. Vervolgens voeg je de kip, ei, prei en het Maggie blokje toe toe. Bak het geheel al omscheppend voor een minuut of tien. Als laatste voeg je ketjap en roer je alles goed om.

Salade:

  • Snij de tomaten in blokjes van ongeveer een 1cm.
  • Snij de komkommer met een dunschiller in dunne plakjes. Tip, schil met de dun schiller over de lengte van de komkommer 2 a 3 stroken schil af. Zo blijft de dunschiller niet steeds hangen wanneer je plakjes probeert te maken.
  • Snipper de lente ui fijn.
  • Doe alle groenten samen met de olijfolie, citroensap en kruiden in een kom en schep alles goed om.

Serveer de Nasi Goreng in een diep bord met een grote schep salade en wat gebakken uitjes. Zelf ben ik gek op sambal dus dat mag bij dit gerecht dan ook niet ontbreken.

Selamat makan.