Gevarieerde voeding

  • Voedingsstoffen

  • Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen is het belangrijk dat je gevarieerd eet. Wissel dan ook dagelijks af. Zo kun je de ene dag kiezen voor een maaltijd met vis en een andere dag voor een vlees of vegetarische maaltijd. Maak hierbij gebruik van verschillende groenten en bereidingswijzen. Je kunt hiervoor als handvat de schijf van vijf raadplegen.
  • Om je alvast wat vooruit te helpen heb ik onderstaande een overzicht toegevoegd met daarin voedingsrijke en gezonde producten:

    Groente

    • Verse groente
    • Voorgesneden groente
    • Diepvriesgroente zonder toegevoegd suiker en zout
    • Groente in blik of glas zonder toegevoegd suiker of zout
    • Gepureerde groente zonder toegevoegd suiker of zout

    Fruit

    • Vers fruit
    • Voorgesneden fruit
    • Diepvriesfruit zonder toegevoegd suiker
    • Gedroogd fruit zonder toegevoegd suiker (beperkt, maximaal een handje per dag)
    • Fruit in blik op sap (beperkt)

    Vetten

    • Zachte margarine of halvarine voor op brood
    • Vloeibare margarine en vloeibaar bak-en-braadvet
    • De meeste plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie

    Vis, peulvruchten, vlees, ei

    • Bruine bolletjes
    • Volkoren knäckebröd
    • Volkoren krentenbrood en volkoren mueslibrood
    • Volkoren wraps
    • Roggebrood
    • Havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen met minder suiker en zonder toegevoegd zout
    • Volkoren pasta
    • Zilvervliesrijst
    • Volkoren bulgur
    • Couscous met voldoende vezels
    • Quinoa
    • Aardappelen

    Drinken

    • Water
    • Zwarte en groene thee
    • Kruidenthee (beperkt)
    • Koffie (beperkt) ‘
    • Kokosmelk
    • Amandelmelk
    • Havermoutmelk

    Bereidingswijze

    • Koken
    • Stomen
    • Bakken en braden
    • Wokken
    • Grillen